TOP 10 teme şi versuri din poeziile lui Mihai Eminescu, actuale şi astăzi

iEst.ro @ 15 January 2014 in ALTELE

Poetul “nepereche” sau “omul complet al culturii româneşti”, cam în stilul acesta, între George Călinescu şi Constantin Noica, începe subiectul Eminescu în comentariile literare pe care elevii le primesc gata făcute, “de învăţat” la literatura română. Continuările, de obicei, sunt dureroase. Ţineţi-vă bine: “Eul poetic în ipostaza îndrăgostitului îşi imaginează, într-un cadru feeric de natură, întâlnirea cu iubita, desemnată prin pronumele personal “ea”, ortografiat cu litere cursive”. Sau “Transfigurarea ca procedeu romantic este utilizată de Eminescu cu multă subtilitate, spre a realiza metamorfoza de la real la sublim a iubitei, de la exterior la interior, la vis, la planul oniric specific romantismului”.

În afara limbajului aproape administrativ cu care mulţi elevi sunt învăţaţi să-l îmbrace pe Eminescu, “Luceafărul” poeziei româneşti mai poate fi cunoscut de către tineri în multe feluri. Noi am ales să-l sărbătorim pe poet, la 164 de ani de la naşterea sa, printr-un joc. Am vrut să arătăm că, dacă limba poate să dateze, ideile şi imaginile pe care Eminescu le-a “iscat” sunt rezistente la timp, atrăgătoare, fresh şi cool. Şi Eminescu a fost un cool, gen. Convingeţi-vă:

eminescu_lacul

eminescucali

eminesculara

eminescumatrix

eminescuwinter

scrisoareaiii

eminescubreakingbad

eminescuvoldemort

eminescukaysersoze

glossa

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

13,612 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

[…] mereu curiozitatea de a vedea in ce directie se indreapta proiectul si cum creste. Cel mai recent exemplu este platforma de jurnalism independent iest.ro care a reusit sa isi atraga sute de cititori […]

Ultimele articole

Polonezul care poartă Coroana Carpaţilor:

Polonezul care poartă Coroana Carpaţilor: "a căţărat" în

08/11/14

Suntem în anul 1976. Jerzy Montusiewicz are 18[...]

"Verde" sună ieftin. O reţetă cu bani puţini

03/28/14

Marile clădiri de birouri şi hoteluri din[...]

Closer to the ground: Marşul Noii Drepte de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Closer to the ground: Marşul Noii Drepte de

03/16/14

O femeie care poartă în spate un[...]

Facebook
  • No recent Facebook status updates to show.

Tweets
"That moment when... tragi linie, vorba lui Sorescu, şi faci o socoteală: câteva minţi lucide şi cu un ideal... http://t.co/YPYb3tEf1G"
over a year ago
"Consiliul Mondial al Clădirilor Verzi spune că municipiul Cluj-Napoca are o problemă de etică. Despre ce este vorba: http://t.co/lTmzg3Wx5k"
over a year ago
"Ştim că vă plac reportăjelele. Aşa că v-am pregătit unul despre cum nu s-a întâmplat nimic şi anul acesta la 15... http://t.co/JFdw0lKMay"
over a year ago