Să ieşi pe primul loc într-o întrecere cu tine însuţi – motivaţia alergătorului de cursă lungă

Cosmin Lucaci @ 06 December 2013 in LECTURI DE WEEKEND

Maratoanele sau crosurile de zi sau noapte, pe şosea sau teren accidentat, au devenit un trend în România, unde tot mai mulţi “Forreşti gumpi” alimenteză mitul alergătorului învingător. Oameni de toate vârstele, supraponderali sau nu, s-au decis să îşi schimbe viaţa, alergând prin parcuri sau la concursuri organizate. Pare o supapă perfectă la viaţa sedentară. Americanii, nemţii sau britanicii au dezvoltat o tradiţie de câteva decenii în organizarea maratoanelor, unde participă zeci de mii de alergători. Apoi modelul s-a propagat peste tot ca o mişcare de masă. Practic, fiecare capitală organizează câte un maraton important. “Nu este neapărat un mod de viaţă, cât este o întrecere cu tine însuţi”, e motto-ul fiecărui alergător de cursă lungă.

iEST.ro a făcut o incursiune în lumea maratoniştilor, a oamenilor care au reuşit să-şi restarteze un organism condamnat la sedentarism şi obezitate sau a celor care aleargă spre performanţă.

Alergotura le-a schimbat viaţa

“Fuga la frigider nu e un sport!” e sloganul simpatic al clubului Alergotura. Cătălin Petru (33 de ani) este iniţiatorul acestei mişcări, care a prins cheag la Timişoara în 2011. E vorba de un club deschis de alergători amatori, care au decis să îşi schimbe viaţa prin acest sport. Momentul de cotitură pentru Cătălin s-a produs în 2006, când avea 26 de ani şi 114 kilograme. În doi ani şi jumătate a reuşit să slăbească 35 de kilograme.

“Am încercat singur, tot felul de cure stupide. Ba mâncam numai ciorbe și fructe, ba foarte puțin. Am slăbit 10 kilograme într-o lună. Cum s-au dus, tot așa s-au întors înapoi. Apoi, am încercat cu un nutriționist. Pentru mine nu a funcționat. După aproape doi ani de încercări, tot la 114 kilograme eram. La un moment dat m-am gândit într-o dimineață că ar fi bine să alerg 30 de minute. După 10 minute am ajuns acasă epuizat. A fost momentul crucial pentru mine. Aveam 26 de ani și nu eram în stare să alerg 30 de minute. Am decis să merg la sală. După aproape un an, am descoperit noțiunea de personal trainer, lucru care m-a ajutat mult. Am ajuns să fac cinci antrenamente pe săptămână: de două ori sală și de trei ori alergare în aer liber. Totuși, și în acest ritm, kilogramele rămâneau pe mine. Am decis atunci să învăț să mănânc de la Camelia. Am micşorat numărul de calorii/zi de la vreo 5.000-6.000 la vreo 2.000-2.500 pe zi. Așa am reușit să slăbesc aproape 30 de kilograme”, a explicat Cătălin.

Cătălin Petru a pierdut 35 de kilograme alergând. Foto: Arhiva personală

El a povestit şi motivele pentru care a decis să înfiinţeze acest ONG independent, care nu depinde de vreun sponsor anume, iar munca în club e pe bază de voluntariat.

“Ideea a pornit după ce în 2011 am format o echipă de prieteni, cu care am mers la maratonul de la Viena. E vorba de oameni care au job-urile lor, nu sunt sportivi de performanţă. În timp de 2-3 luni, de la sedentari 100% au reuşit să alerge 20 sau 40 de kilometri. Văzând bucuria lor, după ce au reuşit să parcurgă aceste dinstanţe, am simţit nevoia să explic şi altor oameni ideea că prin alergare ajungi să depăşeşti multe obstacole din viaţă. Întorcându-mă la numele mişcării, e vorba de o combinaţie de cuvinte – alerg o tură -. Nimeni nu s-a născut antrenat, toţi pornim de la zero! Acesta e scopul mişcării Alergotura”, spune Cătălin.

Cătălin Petru la primul semi-maraton. Foto: Arhiva personală

În acest moment, Alergotura are peste 100 de membri activi, care participă la competiţii şi organizează evenimente prin care popularizează alergarea.

Când alerg îmi vin cele mai bune idei

Vasile Bogdan, profesor universitar doctor şi decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Cluj (F.E.F.S. -U.B.B.) activează de peste 5 decenii în lumea atletismului românesc de performanţă. El explică motivele pentru care tot mai multe persoane simt nevoia să alerge, să se reinventeze: ”Oamenii îşi răspund la nişte provocări, iar maratonul ca şi challenge sau provocare este un prilej pentru a-şi testa capacităţile şi puterile. În această poveste a alergării pe distanţe lungi sunt două aspecte: te autodepăşeşti pe tine, apoi demonstrezi altora că poţi. În rândul alergătorilor de cursă lungă, faptul că ai bătut un maraton îţi dă o încredere foarte mare. E o competiţie internă şi externă care îţi împinge limitele până la urmă”.

Profesorul Bogdan a ajuns şi la o concluzie personală după nenumăratele ore de antrenament cu propriii elevi, dar şi alergare, la care nu va renunţa niciodată. “Sunt în acest fenomen de 50 de ani şi am ajuns la concluzia că e un test cu mine însumi. Apoi urmează partea aceea cu modul de viaţă sănătos. Cine face alergare lungă are o frecvenţă cardiacă sănătoasă, bolile cardiace dispar. E un sport în care îţi găseşti mai multe ancore concrete, unde satisfacţia e mai mare decât reuşita unei afaceri spre exemplu. Gândiţi-vă la partea când alergi ore întregi, cele mai bune idei, gânduri îmi vin în timp ce-mi hiperventilez creierul”, a spus profesorul.

Visează la maratonul de la Rio

Atleta  este deţinătoarea recordului naţional pe distanţa de 10.000 metri, specializată pe curse curse pe distanţe lungi (semi-maraton şi maraton).  În ciuda dificultăţilor pe care le-a avut în carieră, alergătoarea clujeană se încăpăţânează să îşi îndeplinească visul. Interesant este faptul că maratoniştii ating maturitatea şi marea performanţă după ce trec binişor de pragul de 30 de ani.

Spre exemplu, Constantina Diţă-Tomescu, una dintre marile maratoniste ale lumii, a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, la vârsta de 38 de ani! “Adevarul este că mă simt extraordinar când alerg şi de aceea n-am abandonat acest sport. M-am apucat să alerg înainte de Revoluţia din 89, când posibilităţile erau restrânse. Am vrut să fac un sport pentru că astfel aveam posibilitatea să cunosc lumea. Alergatul la maratoane este o luptă incredibilă cu tine însuţi. Într-o cursă, unicul tău prieten este durerea. Se spune că primii 35 de kilometri îi poţi alerga bazându-te pe forţele fizice, însă de aici şi până la finish (42 kilometri şi 195 metri) este o luptă cu psihicul”, a declarat atleta clujeană pentru iEST.ro.

Mihaela Botezan se pregăteşte pentru a doua olimpiadă. Foto: arhiva personală

În vârstă de 37 de ani, Botezan n-a renunţat la sportul de performanţă. Ambiţia clujencei, pe final de carieră, este să participe în proba de maraton la Olimpiada din Brazilia. Mihaela a fost depistată pozitiv la diuretice, după un concurs pe şosea desfăşurat în aprilie 2007 în Germania. “Am fost mai mult victima unor conjuncturi, mă consider în continuare nevinovată. Decizia suspendării m-a afectat enorm, chiar am vrut să-mi închei cariera. Nu reuşeam să alerg mai mult de câţiva kilometri, pentru că psihic nu făceam faţă. Am revenit însă după o lungă pauză şi mai am un singur vis. Să alerg în proba de maraton la Jocurile Olimpice de la Rio 2016 (Brazilia). Ar fi o ultimă bornă pentru la apogeul carierei mele”, s-a confesat Botezan.

Ultramaratonul din Valea Morţii

Scott Jurek aleargă cu un indian din tribul Tarahumara. Foto: dailymail.co.uk

Badwater Ultramarathon este catalogat de alergătorii pe distanţe foarte lungi ca fiind cea mai grea cursă din lume. Măsoară 217 kilometri, iar cursa începe la 86 de metri sub nivelul mării în Valea Morţii din Bazinul Badwater (California) şi se termină la altitudine de 2548 metri pe muntele Whitney. Cursa se desfăşoară în fiecare an, în iulie, când temperaturile pot ajunge chiar şi la 50 de grade Celsius. Scott Jurek este unul din cei mai cunoscuţi ultramaratonişti din lume, care s-a impus de două ori în imposibila cursă Badwater Ultramarathon, dar şi îl alte concursuri celebre pe distanţe foarte lungi. “Dincolo de aceste experienţe minunate, după ce am câştigat mai multe curse, m-a întrebat care este scopul meu? De ce alerg distanţe atât de lungi? Este mai mult decât o competiţie, decât orgoliul meu. E vorba de bucuria momentului, a vieţii. Cred că pentru asta m-am născut, să alerg”, a mărturisit Jurek. Indienii Tarahamura sau Raramuri (cei cu picioare uşoare – n.r.) din Mexic alcătuiesc un trib unic în lume. Ei aleargă cu o uşurinţă incredibilă chiar şi peste 100 de kilomtrei zi de zi. Visul lui Scott Jurek a fost să-i întâlneacă pe aceşti supra-oameni,

Experienţa americanului cu indienii Tarahamura o puteţi vedea mai jos


 P. S. ”Run, Forrest, run!” :)

 Mihaela Botezan-Prunduş s-a născut la 21 noiembrie 1976 la Ocna Mureş. Este o atletă specialistă în probele pe distanţe lungi.
- detinătoare a recordului naţional la 10.000 m (31:11,24)
- locul 4 la 10.000 m la CE 2002
- locul 6 la 5.000 la CE 2002
- locul 4 la semimaraton la CM 2002
- locul 11 la 10.000 la JO 2004
- locul 5 la semimaraton la CM 2005 

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

13,612 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ultimele articole

Polonezul care poartă Coroana Carpaţilor:

Polonezul care poartă Coroana Carpaţilor: "a căţărat" în

08/11/14

Suntem în anul 1976. Jerzy Montusiewicz are 18[...]

"Verde" sună ieftin. O reţetă cu bani puţini

03/28/14

Marile clădiri de birouri şi hoteluri din[...]

Closer to the ground: Marşul Noii Drepte de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Closer to the ground: Marşul Noii Drepte de

03/16/14

O femeie care poartă în spate un[...]

Facebook
  • No recent Facebook status updates to show.

Tweets
"That moment when... tragi linie, vorba lui Sorescu, şi faci o socoteală: câteva minţi lucide şi cu un ideal... http://t.co/YPYb3tEf1G"
over a year ago
"Consiliul Mondial al Clădirilor Verzi spune că municipiul Cluj-Napoca are o problemă de etică. Despre ce este vorba: http://t.co/lTmzg3Wx5k"
over a year ago
"Ştim că vă plac reportăjelele. Aşa că v-am pregătit unul despre cum nu s-a întâmplat nimic şi anul acesta la 15... http://t.co/JFdw0lKMay"
over a year ago